B1 – 5 groupes et artistes suédois

Découvre 5 artistes musicaux suédois contemporains.

✍️ Textes en suédois facile

Apprends le suédois avec nos textes en suédois facile, puis fais les exercices en bas de page pour tester tes connaissances. Lycka till ! (bonne chance)

A

bba startade 1972. De är en av Sveriges mest kända band. Deras bandnamn består av första bokstaven i medlemmarnas förnamn. 1974 så vann de Eurovision song contest med låten Waterloo och det var Sveriges första vinst i tävlingen. De toppade listorna 1974 – 1983 med låtar som Mamma Mia och Dancing Queen. De bestämde sig för att ta en paus 1982 för att jobba med andra projekt. Den pausen varade ända till 2017 då de spelade in två nya låtar.

Roxette startades av Marie Fredriksson och Per Gessle 1986. Några av deras största låtar är It must have been love och Listen to your heart. Låten It must have been love användes som ledmotiv till filmen Pretty Woman. Marie Fredriksson gick bort 2019 efter att ha fått en hjärntumör som återkom.

Avicii heter Tim Bergling och var en svensk dj. Hans första stora hit var Wake me Up och toppade de flesta topplistorna i Europa och USA. Några av hans kända låtar är Hey Brother, Without you och Lonely together. 2016 meddelade Tim att han skulle sluta turnera på grund av sviktande hälsa men fortsätta producera musik. Tim Bergling dog i april 2018.

First aid kit är en folkpopduo med systrarna Johanna och Klara Söderberg. Deras första hits utomlands var The Lion’s roar och Emmylou. De sjöng sin låt Emmylou på Polar Music Prize galan 2015 för att hedra vinnaren amerikanska musikern Emmylou Harris.

Swedish House Mafia är en svensk dj-grupp bestående av Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angelo. De har haft stora framgångar världen över med låtar som One med Pharrell Williams, Save the world och Don’t you worry child med sång av John Martin. I juni 2012 meddelade gruppen att turnén 2012-2013 skulle vara deras sista. De sålde ut konserten på Madison Square garden på nio minuter, snabbare än någon annan. I mars 2018 återförenades Swedish House Mafia och genomför fortfarande spelningar tillsammans.

Exercices

Din tur ! (à ton tour)

Vad betyder ordet ABBA?
Vad är värt att notera med Roxettes låt "It must have been love" ?
Ge en speciell anledning till varför First Aid Kit sjöng låten Emmylou på Polar Music Prize galan 2015

As-tu aimé cet article ?

Note moyenne 5 / 5. Nombre de votes : 1

Sanna

Fondateur du site apprendrelesuedois.com

Följ oss

Vi älskar att träffa intressanta människor och få nya vänner.